Zoveel meer dan een luisterend oor

girl 2618180 1920
Eind 2018 werd er na een epileptisch insult bij mij een hersentumor gevonden en kwam ik zoals zovelen na dit soort diagnoses in een medische molen terecht. Een molen van veel onderzoeken, een operatie en uiteindelijk ook bestralingen. Een drukke periode vol emoties, twijfels, allerlei gedachten en soms ook - hoewel ik erg positief ben - angsten. Gedurende deze periode fietste ik regelmatig langs het Toon Hermans Huis. Er was iets dat me riep, maar ook iets dat me telkens weer liet doorfietsen. Toch niet ik? Ik wilde me niet identificeren met het woord ‘Kanker’ en met het feit dat ik hulp nodig had. Ik was toch sterk? Dit kon ik toch echt dragen. Ik had steun genoeg van mijn familie en vrienden.

Tranen
Op een dag ging ik toch, hetzij schoorvoetend, naar binnen. Ik werd zo warm verwelkomd. Er hoefde niets. Door de warme ontvangst die de op dat moment aanwezige gastvrouw me gaf konden mijn tranen vloeien. De woorden kwamen later. Ik realiseerde me dat ik me niet alleen sterk voor mijn omgeving had gehouden, maar ook voor mezelf. De gastvrouw gaf aan dat er een mogelijkheid voor individuele gesprekken was en dat Mart Lemmen dit deed. Ik maakte een afspraak en al snel kon ik bij Mart terecht.
Vele mooie en dierbare gesprekken volgden. Doordat Mart luisterde, soms vragen stelde of samenvatte wat hij gehoord had kon ik vrijuit spreken. Ik hoefde me geen zorgen te maken wat het uiten van mijn gevoelens met de ander deed. Ik realiseerde me dat ik gedurende dit proces van ziekte overwinnen, ook erg veel met de mensen in mijn omgeving bezig was. Ik wilde hen niet ongerust maken of extra belasten. Ik had muren en dammen opgebouwd. Door de geborgenheid die hij creëerde met zijn aanwezigheid, was ik in staat om woorden te geven aan mijn emoties, angsten, twijfels en onzekerheden en braken de muren en dammen.

Dankbaar
Ik vond mezelf weer terug, vol met onzekerheid en angsten. Door zijn liefdevolle nabijheid kon en durfde ik deze aan te kijken en deze ook te omarmen. Eerlijk te zijn naar alles wat er in me omging. Hier hoefde ik niet sterk te zijn, niet dapper. Ik kon mezelf zijn en dat was goed genoeg. Dat was de grootste heling en genezing die ik mezelf kon geven.
Oprecht en dankbaar kan ik zeggen. Het Toon Hermanshuis en in het bijzonder Mart heeft me een weg naar genezing getoond! Trots kan ik zeggen, die heb ik gevonden en voel me beter dan ooit!
Dank aan Mart en het Toon Hermans Huis!
Een warme en liefdevolle groet aan eenieder die het nodig heeft.

Marjon Bovens/September 2020

Behoefte aan persoonlijke begeleiding? Wil je weten wie Mart is?

Kijk op: home/activiteiten-in-het-toon-hermans-huis-venlo/persoonlijke-begeleiding/mart-lemmen